Search
Search Menu

Project Sheba – Reiskriebels

Op bezoek bij zoon Michiel en op reis in Ethiopië

Als ik op het vliegveld van Addis Abeba land, ruik ik weer die typische geur. Echt Afrika denk ik. De volgende dag rijden we met een huurauto de bergen in. De weg is slecht, vol met stenen en kuilen. Onderweg stopt de auto ermee. De accu blijkt met touwtjes vast te zitten. Later begeeft de stuurinrichting het. Maar de tocht levert veel op: prachtige vergezichten, een sterrenhemel en op zondag aanwezig zijn bij de nazit in de orthodoxe kerk. Geen koffie maar lokaal gebrouwen bier. Ik begrijp na een poosje waarom de mannen zo uitbundig lachen en zingen.

Na het weekend gaan we met een chauffeur/gids op stap. Hij vertelt honderduit. Over zijn land, de bijbel (hij heet niet voor niks Nahum), over de droogte en zijn zorgen over de politiek. Hoewel het regenseizoen net voorbij is, valt op hoe droog het is in de laaglanden. Daar is heel weinig regen gevallen. Een groot contrast met de hooglanden waar we later die week zijn. Daar zijn de akkers groen en graast het vee. Onderweg ontmoeten we iemand die samen met een groot kledingconcern biologisch katoen wil verbouwen. En later een Nederlandse vrouw die projecten voor vrouwen begeleidt m.b.t. vrouwenbesnijdenis, abortus en geboortebeperking.

Als ik aan het eind van de week op bezoek ga bij de ontwikkelingstak van de Lutherse Kerk - die steun krijgt van Kerk in Actie - komen alle indrukken samen. Vier speerpunten staan centraal: voedsel, klimaat, water en noodhulp. Voor maar liefst 240 projecten is deze kerk verantwoordelijk. Ik ben er trots op dat wij vanuit Heemstede ons steentje daaraan kunnen bijdragen.

Pia Wolthuis

Uw bijdrage: Diaconie PG Heemstede; NL 98 FVLB 0699 5412 04, onder vermelding van Sheba/Ethiopië