Search
Search Menu

26 maart: Terugblik Preek vd Leek met Thijs Evers


Preek van de Leek, met Thijs Evers “Thuiskomen na een pelgrimstocht”

Op zondagmiddag 26 maart jl. was alweer de 16e editie van de Preek van de Leek; dit keer met Thijs Evers, die vanuit zijn huis in Heemstede naar Santiago de Compostella is gewandeld. Een tocht van 2.600 kilometer in 97 dagen.

Na verwelkoming en introductie door Pieter Terpstra opent Thijs met het lezen van enkele verzen van Matteüs 6: “Maak je geen zorgen over jezelf en over wat je zult eten of drinken, … over wat je zult aantrekken … Kijk naar de vogels: ze zaaien niet en oogsten niet … het is jullie hemelse Vader die ze voedt.” Thijs licht toe dat de Camino (Spaans voor ‘pad’) je geeft wat je nodig hebt.

De tocht verliep zeker niet zonder tegenslag maar hij wist zich gedragen door het vertrouwen dat het goed zou komen en door berichten van meeleven van familie, vrienden en zeker ook door onbekenden en toevallige medereizigers. Pelgrimeren, zegt Thijs, is wandelen met de ziel, kijken met je innerlijke oog, luisteren met je hart en zo kom je het geheim van het leven op het spoor.

Eenmaal thuis na een periode van extreme vrijheid móest er weer van alles. Hij had zich wel op de reis voorbereid, maar niet op het weer thuiskomen. Thuis waren er geen pijlen en hij moest, naar eigen zeggen, zichzelf opnieuw uitvinden en op zoek naar richting. Wat wilde hij nu met de rest van zijn leven doen? Hoe kon hij van betekenis zijn en een verschil maken?

Voor Thijs werd duidelijk dat het meest waardevolle voor hem is om contact te maken met je diepere gevoelens en je van daaruit te verhouden tot je naaste. Hij brak met zijn oude baan en ging zich toeleggen op het restaureren en herbestemmen van erfgoed.
Plus: Leven vanuit eenvoud. Niet streven naar meer, maar naar minder; thuis geen voorraden meer aanhouden, boodschappen halen in plaats van ze te laten bezorgen, geen vliegvakanties etc.
Elke dag is weer de moeite waard, waarna hij besluit met ‘Het leven is een feest’. En al wandel je alleen, je bent nooit eenzaam.

Max van der Zwaag.