Search
Search Menu

Zondag 2 oktober: Preek van de Leek – Erik Groot

In de Preek van de Leek willen wij als Protestantse Gemeente ons actief verbinden met onze omgeving door inspirerende sprekers van buiten te vragen hun licht te laten schijnen over een actueel thema, of een onderwerp dat hen aan het hart gaat. Daarbij wordt de (s)preker uitgedaagd om in de preek een verbinding te leggen met een Bijbeltekst.

Op zondagmiddag 2 oktober 2022 komt Erik Groot in de Preek van de Leek spreken over oordeelloos kijken naar elkaar voor meer begrip.

Tot voor kort was het Erik Groot die als voorzitter van Podia Heemstede muzikale talenten en gevestigde namen naar de Oude Kerk haalde. Nu is het de beurt aan hem zelf en komt hij aan het woord. In het dagelijks leven is hij management consultant en bestuurder en wie hem even hoort spreken merkt al snel dat hij in veel dingen geïnteresseerd is en er ideeën over heeft. Ook bijvoorbeeld over de toenemende polarisatie in de samenleving. Erik maakt zich zorgen én zoekt naar openingen.

Beroepsmatig is Erik nauw betrokken bij de arbeidsmarkt en het stimuleren van inclusie daarbij. 80% van wie je bent is bepaald door waar en hoe je bent opgegroeid. Als je wieg op een andere plaats heeft gestaan, ben je anders gevormd. Dat stuit vaak op onderling onbegrip.
Dan is de vraag: Hoe kun je ‘mild’ kijken naar mensen die anders zijn dan jij?
Dat vraagt een andere manier van kijken; je in de ander proberen te verplaatsen zonder oordeel. Erik denkt dan aan Aikido, een Japanse zelfverdedigingssport met gebruikmaking van de kracht van de ander: door mee te bewegen met de ander, zonder te botsen met die ander. Dit levert een win-win situatie op zonder winnaars en verliezers.

Hoezo!? Wat weet jij ervan?

In deze maatschappij waarin polarisatie, mede door social media, de boventoon voert en de nuance en begrip ver te zoeken zijn, vraagt Erik zich af: Hoe open kun je zijn in deze hard oordelende maatschappij?
Bij zijn zoektocht naar meer begrip voor elkaar, zoekt hij interactie, maakt hij verbinding en gaat hij graag het gesprek met u/met jou aan tijdens de Preek van de Leek!

Nieuwsgierig geworden? Kom dan zondag 2 oktober naar de Oude Kerk.
Aanvang 15.30 uur, geschatte eindtijd 17.00 uur en de kerk is open vanaf 15.00 uur.
We verzoeken u uiterlijk 15.15 uur aanwezig te zijn. De entree is vrij.

Als u de Preek van de Leek niet persoonlijk kunt bijwonen, kan dat via de livestream op YouTube: klik hier