Search
Search Menu

Activiteiten-overzicht

jan
19
zo
2020
Theeconcert Odeon Strijkkwartet @ Oude Kerk
jan 19 @ 15:00 – 16:00

Odeon Strijkkwartet

Op zondag 19 januari 2020 is het volgende Theeconcert. We verwelkomen het Odeon Strijkkwartet.
 
Joost de Jong, altviool en Kees Melief, cello leerden elkaar kennen in het Nederlands Studentenorkest. Naast hun medische studie speelden zij veel kamermuziek en maakten, als lid van het Amsterdams Studenten Ensemble, concertreizen door de VS. Zij zijn verknocht aan het strijkkwartet en zijn blijven samenspelen in kwartetten met diverse anderen.

Sinds ongeveer 15 jaar maakt de violiste Else van Ommen deel uit van het kwartet, dat sinds enige tijd gecompleteerd wordt door een oude bekende van het kwartet, Rami Koch. Met hem speelden zij in de jaren tachtig een tijdlang samen en gaven een concert in de oudste concertzaal van Amsterdam, het Odeon.

Na het concert

Na het concert is er zoals gebruikelijk een warm aanbevolen deurcollecte waarvan de opbrengst bestemd is voor de Stichting Vrienden van de Oude Kerk. Daarna bent u van harte uitgenodigd in de Pauwehof, achter de Oude Kerk, waar thee en koffie met zelfgemaakt gebak verkrijgbaar is tegen vriendelijke prijzen.

jan
30
do
2020
Manna & meer @ Pauwehof / Oude Kerk, Heemstede
jan 30 @ 18:30 – 20:30

Manna & meer

Er zijn de laatste twee jaar geen huiskamerbijeenkomsten meer georganiseerd. Die manier om elkaar als gemeenteleden te ontmoeten heeft jarenlang goed gewerkt, maar we gaan er nu een andere vorm aan geven onder de titel:

“Manna & meer  –  eten en ontmoeten in de kerk”

In het vorige seizoen hebben we die vorm een aantal keren uitgeprobeerd. De ervaringen van deelnemers waren zo positief dat we ermee verder gaan, in de hoop dat velen van u daar een keer aan mee komen doen.

Wat kunt u verwachten?

Tien à twaalf mensen komen samen rond een gedekte tafel. Voordat de maaltijd wordt opgediend  stelt ieder zich voor. Onder het eten wordt er een vraag of thema in het midden gelegd, waarover we van gedachten kunnen wisselen. Al pratend en luisterend leren we elkaar kennen en worden we gevoed door het eten en door elkaars aanwezigheid.

U kunt zich opgeven via het Kerkelijk Bureau.

In verband met de voorbereidingen is het prettig als we enkele dagen van te voren weten op hoeveel tafelgenoten we kunnen rekenen. Voor deelname vragen we een eigen bijdrage van €5; maar de kosten mogen nooit  een bezwaar zijn!

Vanaf 18.30 uur bent u welkom in de hal van de Pauwehof. De maaltijd begint om 18.45 uur in de kerkenraadskamer en wordt rond 20.30 uur afgesloten.

Meer informatie, lees verder…

Lezing: Een gebroken wereld heel maken @ Trefpunt, Bennebroek
jan 30 @ 20:00 – 22:00

Lezing Hans van der Heiden

“Een gebroken wereld heel maken” – wat heeft dit boek van rabbijn Jonathan Sacks te bieden? Om het echt in twee, drie woorden te zeggen: het doet je goed. Het lezen van dit boek doet je goed, want het zegt: het is goed dat je er bent. Er is op jou gerekend, je bent welkom, en je bent er niet voor niets.

Het lezen van het boek leert je dat je bestaan zin heeft, of hoe je aan je bestaan zin kunt geven. Het maakt je duidelijk dat ook de allerkleinste stap vooruit de moeite waard is. Het geeft je moed om die stap ook te maken. En het wekt telkens weer de hoop, dat tegenslagen overwonnen kunnen worden, omgezet kunnen worden in iets positiefs. Dat het niet hopeloos is het goede te willen doen in een wereld, waarin zoveel verkeerd gaat. Het boek  is realistisch en daarom niet optimistisch, maar wel hoopvol.

De oorspronkelijke Engelse uitgave heeft als ondertitel: een ethiek van verantwoordelijkheid. Dat was het eerste wat de vertaler, ds Hans van der Heiden, aantrok.  Dit boek bevat volgens hem een leer van goed en kwaad.  Het helpt te kiezen voor de goede weg, die het leven zin geeft en de wereld – de kleine en de grote – beter maakt. En … het is zoveel meer. Het is ook een geloofsboek, dat ingaat op vragen waar we in het geloof mee worstelen. Het zegt ons niet wat we moeten geloven, maar het helpt ons onze eigen weg daarin te vinden. Daarbij leren we en passant veel van de Joodse wortels van ons geloof. Een pastoraal boek is het ook, dat ons voorhoudt dat het ongeluk dat ons treft niet het einde hoeft te zijn, maar kansen biedt voor een nieuw begin.

Plaats en tijd:         Trefpunt, 20.00 uur
Contactpersoon:   Jolien Nak

feb
6
do
2020
Lezing: Passionen van Bach @ Pauwehof / Oude Kerk
feb 6 @ 20:00 – 21:30

Over de passionen en in het bijzonder de twee beroemde passionen van Bach, de Johannes Passion en de Matthäus Passion, zal een presentatie worden gehouden in de Pauwehof en de Oude Kerk.

Na een korte inleiding over het ontstaan van de muziek en de tekst voor de lijdenstijd vanaf de vroege Renaissance zal daarna dieper worden ingegaan op de overeenkomsten en verschillen in Bachs meesterwerken.

Daarbij zullen geluidsfragmenten te horen zijn en zal Piet Hulsbos zelf ook op orgel en/of piano voorbeelden laten horen.

Een ongetwijfeld zinvolle en hoogst interessante lezing zal dit zijn voor de liefhebber in voorbereiding op de komende passietijd!

Piet Hulsbos is vaste organist van de Oude Kerk te Heemstede, geeft les aan een muziekschool en is dirigent van diverse koren.