Search
Search Menu

Icoon in gedachtenishoek

gedachtenisboek-icoon-ok-overdracht  DSCN2879
Bij de heropening van de Oude Kerk in 2015 werd door PKN Bennebroek een bedrag geschonken om aan de gedachtenishoek te besteden. Het is een icoon geworden die bij kunsthandel AmstelArt op het Wilhelminaplein werd gekocht.
Op 3 juli was een delegatie van de Bennebroekse Kerkenraad aanwezig om de aanwinst te bewonderen. Wij waren blij dat we onze mooie kerk nog eens konden laten zien en Pieter Burghoorn kon veel vertellen over de historie.

Oude icoon in de Oude Kerk, een mysterie ?DSCN2717

Over de icoon konden we niet zoveel vertellen. Er zijn vragen. Wie is de figuur in de icoon? De kunsthandel wist niet veel meer dan dat het een werk van rond 1870 is dat het door een Russische schilder is gemaakt. Maar wie wordt er verbeeld? Het icoon is mooi, maar niet haarscherp, zeg maar.

Het is een figuur van een heilige met vleugels en met een staf of zwaard. Het zou St. Nicolaas kunnen zijn, omdat deze in Russische iconen vaak wordt afgebeeld. Het kan de aartsengel Michaël zijn, die meestal met een zwaard is te zien. Het kan evengoed ook Jezus zijn, omdat in de rand de vier evangelisten (vermoedelijk) verbeeld zijn.

Er zijn al veel uurtjes speurwerk in gaan zitten in kunstboeken en op Google, zonder met zekerheid uitsluitsel te kunnen geven. Een oproep om mee te helpen zoeken, heeft mooie reacties opgeleverd! Om maar eens wat te noemen: experts in iconen zijn in Heemstede komen kijken; van andere zijde zijn foto’s van de icoon naar Russische deskundigen gestuurd.

Voor meer informatie over het onderzoek: lees verder…