Search
Search Menu

Preek van de Leek

In de Preek van de Leek willen wij als Protestantse Gemeente ons actief verbinden met onze omgeving door inspirerende sprekers van buiten te vragen hun licht te laten schijnen over een actueel thema, of een onderwerp dat hen aan het hart gaat. Daarbij wordt de (s)preker uitgedaagd om in de preek een verbinding te leggen met een Bijbeltekst.

Preek van de Leek 26 maart 2023:

Thijs Evers

Thema: Op weg gaan en weer thuiskomen

De lange weg naar huis
Thuiskomen na een pelgrimstocht

Afgestudeerd in de psychologie, getrouwd met Gertie en actief op het gebied van restaureren en herbestemmen van cultureel erfgoed, heeft Thijs Evers (1962) een grote passie voor wandelen en dan met name de pelgrimage naar Santiago de Compostella.

Sinds 2013 liep hij in Spanje verschillende routes (camino’s) naar Santiago de Compostella. Daaruit ontstond het idee om op een dag vanaf zijn voordeur in Heemstede naar Santiago de Compostella te wandelen. Een wandeling van 2.600 km. In mei 2021 ging hij op pad en na 97 dagen wandelen bereikte hij zijn bestemming. De tocht verliep zeker niet zonder tegenslag maar hij liep in het volste vertrouwen dat het altijd goed komt. Thijs: “met Sint Jacobus aan je zijde, komt het altijd goed”.

Thijs zijn Preek van de Leek gaat niet over de wandeling naar Santiago maar over hoe het je vergaat als je lange tijd van huis bent geweest en hoe het is om weer “thuis te komen”.
Pas in Heemstede begon zijn tweede innerlijke tocht. Waar de voettocht naar Santiago de Compostella goed is bewegwijzerd, ontbrak het thuis aan richting. De zoektocht met de vraag “wat wil ik met de rest van mijn leven doen” bleek langer en veel zwaarder dan de pelgrimstocht van 2.600 km. In deze Preek van de Leek vertelt Thijs hoe hij bij thuiskomst zich vervreemd en ontheemd voelde van de plek waar hij zo van houdt en waar hij thuis is.

Er is een gezegde “de Camino geeft je alles wat je nodig hebt”. Dat geschenk kwam pas thuis in Heemstede. Daar ontstonden nieuwe inzichten zoals bijvoorbeeld dat je van “minder” gelukkiger wordt dan van “meer”, dat je altijd mag vertrouwen op je eigen kracht en dat je nooit alleen bent maar gedragen wordt door velen.
Uiteindelijk schreef Thijs alles op in een boek “De lange weg naar huis”. Daarin deelt hij openhartig wat zijn wandeling hem opleverde, wat hij ervan heeft geleerd en hoe hij uiteindelijk weer thuiskwam. Dat zal ook centraal staan in zijn Preek van de Leek.

Nieuwsgierig geworden?
Kom dan zondag 26 maart 2023 naar de Oude Kerk.
Aanvang 15.30 uur, geschatte eindtijd 17.00 uur en de kerk is open vanaf 15.00 uur.
We verzoeken u uiterlijk 15.15 uur aanwezig te zijn. De entree is vrij.

Meer weten, klik hier voor een terugblik op deze interessante Preek van de Leek.