Search
Search Menu

Preek van de Leek

Preek van de Leek 2 oktober: Erik Groot over oordeelloos kijken naar elkaar voor meer begrip
 

‘Hoezo!? Wat weet jij ervan?’

Tot voor kort was het Erik Groot die als voorzitter van Podia Heemstede muzikale talenten en gevestigde namen naar de Oude Kerk haalde. Nu is het de beurt aan hem zelf en komt hij aan het woord. In het dagelijks leven is hij management consultant en bestuurder en wie hem even hoort spreken merkt al snel dat hij in veel dingen geïnteresseerd is en er ideeën over heeft. Ook bijvoorbeeld over de toenemende polarisatie in de samenleving. Erik maakt zich zorgen én zoekt naar openingen.

Beroepsmatig is Erik nauw betrokken bij de arbeidsmarkt en het stimuleren van inclusie daarbij. 80% van wie je bent is bepaald door waar en hoe je bent opgegroeid. Als je wieg op een andere plaats heeft gestaan, ben je anders gevormd. Dat stuit vaak op onderling onbegrip.

Hoe kun je ‘mild’ kijken naar mensen die anders zijn dan jij?
Dat vraagt een andere manier van kijken; je in de ander proberen te verplaatsen zonder oordeel. Erik denkt dan aan Aikido, een Japanse zelfverdedigingssport met gebruikmaking van de kracht van de ander: door mee te bewegen met de ander, zonder te botsen met die ander. Dit levert een win-win situatie op zonder winnaars en verliezers.

In deze maatschappij waarin polarisatie, mede door social media, de boventoon voert en de nuance en begrip ver te zoeken zijn, vraagt Erik zich af: Hoe open kun je zijn in deze hard oordelende maatschappij?

Bij zijn zoektocht naar meer begrip voor elkaar, zoekt hij interactie, maakt hij verbinding en gaat hij graag het gesprek met u/met jou aan tijdens de Preek van de Leek!

Nieuwsgierig geworden?
Kom dan zondag 2 oktober naar de Oude Kerk.
Aanvang 15.30 uur, geschatte eindtijd 17.00 uur en de kerk is open vanaf 15.00 uur.
We verzoeken u uiterlijk 15.15 uur aanwezig te zijn. De entree is vrij.

Binnenkort vindt u hier bovendien een link waarmee u, als u de Preek van de Leek niet persoonlijk kunt bijwonen, deze via een livestream op YouTube kunt volgen.