Search
Search Menu

Lezing: China, de rol van het Christendom en Confucianisme?

Wanneer:
29 oktober 2020 @ 20:00 – 22:00
2020-10-29T20:00:00+01:00
2020-10-29T22:00:00+01:00
Waar:
Pauwehof - Oude Kerk
Wilhelminaplein
Heemstede
Kosten:
adviesprijs 5 euro
Contact:
Bezinning & Verdieping

Bezinning en Verdieping

In het boek China, vriend en vijand van Meine Pieter van Dijk (Pathenon 2020) wordt aandacht besteed aan de rol van religie in China.
Er zouden alleen al meer dan 100 miljoen Christenen wonen en nog eens zo’n aantal Boeddhisten en Taoïsten. Gaat het deze mensen om het zoeken naar inhoud die men in het communisme niet vindt, of is religie een bron van verzet tegen het autoritaire regime zoals de Chinese overheid lijkt te denken?

China’s succesvolle economie oogstte lange tijd bewondering over de hele wereld, maar die positieve kijk kantelt. President Xi liet als gouverneur van de Zhejiang provincie kruisen van de kerktorens halen en beschouwt de bloeiende Christelijke kerk als een allochtone religie die in de gaten moet worden gehouden. Men staat positiever tegenover het Boeddhisme en Taoïsme, die ook wel ‘popular religions’ worden genoemd. Ook speelt het Confucianisme nog steeds een belangrijke rol, zij het dat de overheid vooral bepaalde ideeën van Confucius uitdraagt.

Wat zijn de normen en waarden in het huidige China en wijken die sterk af van onze ideeën over goed en kwaad? Is China een vriend of vijand?

Inleider: Meine Pieter van Dijk
Plaats en tijd: Pauwehof, 20.00 uur
Contactpersoon: Hans Debets

Voor deelname graag aanmelden per mail bij Annet Mourik, E: amourikloos@gmail.com