Search
Search Menu

Preek van de Leek

In de Preek van de Leek willen wij als Protestantse Gemeente ons actief verbinden met onze omgeving door inspirerende sprekers van buiten te vragen hun licht te laten schijnen over een actueel thema, of een onderwerp dat hen aan het hart gaat. Daarbij wordt de (s)preker uitgedaagd om in de preek een verbinding te leggen met een Bijbeltekst.

Preek van de Leek 29 januari 2023:

Betteke van Ruler

Thema: Alles is liefde
De lessen van Paulus over onze stijl van communiceren
 

Als emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en met een eigen trainingsbureau voor communicatieprofessionals staat Betteke van Ruler midden in de maatschappij. Zij heeft een reeks boeken en artikelen over communicatie op haar naam en een van haar wetenschappelijke artikelen is het meest gedownloade op haar gebied wereldwijd. Als communicatiewetenschapper ziet zij hoe verruwing in de communicatie de samenleving kan splijten. Met haar expertise en energie wil zij tegengas geven aan de toenemende polarisatie en het groeiende wantrouwen.

Communiceren doen we allemaal. We denken er meestal niet bij na. Maar als communicatie echt zo gemakkelijk is, was er niet zoveel misverstand. De sleutel tot betere communicatie is volgens Betteke vooral de manier waarop je je gesprekspartner benadert, de bejegening, je ‘tone of voice’. De apostel Paulus schreef dat wat je zegt zinloos geschal blijft als je het niet met liefde doet. Hoe communiceren wij zelf en hoe doen onze organisaties het?

Als dochter van een dominee die daarnaast hoogleraar Theologie was in Utrecht, treedt ze nu in de voetsporen van haar vader om ‘vanaf de kansel’ te delen wat we van de communicatiewetenschap kunnen leren. Ze wil ons uitdagen om naar onze organisaties en nar onszelf te kijken en te verkennen wat wij zelf kunnen doen tegen de verruwing van de communicatie in de maatschappij. Paulus is daarbij voor haar een belangrijke inspiratiebron.

Nieuwsgierig geworden?
Kom dan zondag 29 januari 2023 naar de Oude Kerk.
Aanvang 15.30 uur, geschatte eindtijd 17.00 uur en de kerk is open vanaf 15.00 uur.
We verzoeken u uiterlijk 15.15 uur aanwezig te zijn. De entree is vrij.

Als u de Preek van de Leek niet persoonlijk kunt bijwonen, kan dat via de livestream op YouTube: klik hier