Search
Search Menu

Preek van de Leek

Preek van de Leek 4 oktober:
Ike Kamphof over dementie en identiteit

‘Niet: “Herken jij mij?”, maar: “Herken ik jou??”’

Kamphof is filosoof en assistent professor aan de Faculteit der Cultuurwetenschappen in Maastricht; geboren in en lid geweest van de kerkgemeenschap in Heemstede. Via haar moeder die nog in Heemstede woont, blijft het lijntje met Heemstede intact.

Vaak wordt de omgeving van mensen met dementie omgebouwd tot een nostalgische winkel van Sinkel. Mensen met dementie zouden zichzelf verliezen en worden vaak in stereotypen ingedeeld onder het mom “Wij weten wel wat jullie leuk vinden”. Als techniek filosoof onderzoekt Kamphof de ethiek van dat ‘doen-alsof’ in het gebruik en ontwerp van objecten en kunstmatige omgevingen bij dementiezorg; denk aan kamers met strandstoelen en zeegeluiden of filminstallaties die een boswandeling simuleren (zie het artikel hierover).

In contact met mensen met dementie komen grote vragen voorbij: ‘Waar sluit ik aan en waar ben ik mijzelf?’ Hoe ga je om met waarheid en werkelijkheid? Hoe blijf je respectvol bejegenen? Ook mensen met dementie maken daarover zelfstandig beslissingen en afwegingen.

In haar Preek wil Ike focussen op identiteit: ‘Wat is het gevolg als je denkt dat identiteit en persoon-zijn in iemands hoofd zitten?’, met een koppeling naar de dementievriendelijke samenleving, waar ook Heemstede naar streeft.

Ike hoopt dat de deelnemers aan de Preek van de Leek aan haar verhaal over houden dat zij zelf een eigen en actieve rol en opdracht hebben in het omgaan met mensen met dementie; je bent meer dan alleen de persoon in jouw hoofd.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan zondagmiddag 4 oktober a.s. naar de Oude Kerk
Aanvang 15.30 uur, geschatte eindtijd 17.00 uur en de kerk is open vanaf 15.00 uur.
De entree is vrij, vanwege de corona-maatregelen is aanmelding noodzakelijk. Klik op de knop hieronder, of op deze link.
De Preek is ook te volgen via onze live-stream. Klik hier om naar die pagina te gaan.

In de Preek van de Leek worden inspirerende sprekers van buiten gevraagd om hun licht te laten schijnen over een actueel thema, of een onderwerp dat hen aan het hart gaat. Let op: het is geen gewone lezing, maar een preek! De (s)prekers worden uitgedaagd om in hun preek een verbinding te leggen met een Bijbeltekst.