Search
Search Menu

Preek van de Leek

In de Preek van de Leek worden inspirerende sprekers van buiten gevraagd om hun licht te laten schijnen over een actueel thema, of een onderwerp dat hen aan het hart gaat. Let op: het is geen gewone lezing, maar een preek! De (s)prekers worden uitgedaagd om in hun preek een verbinding te leggen met een Bijbeltekst.

De recente Preek van de Leek was op zondagmiddag 28 oktober en werd verzorgd door Marjolein van Haaften.
Haar thema is: ‘Welke werkelijkheid zie jij?’ Onderzoeken is iets wat Marjolein op het lijf is geschreven. Met als basis enkele verre reizen en een studie Cultuur, Organisatie en Management met veel aandacht voor sociologie en antropologie, is ze altijd op zoek naar de werkelijkheid van de ander.

Wat beweegt mensen en hoe wordt dat beïnvloed? Vooral ook het maken van onderscheid tussen mensen, heeft haar altijd geboeid. Bijvoorbeeld: hoe vrij voelen mensen zich om hun geloof te uiten, of om niet te geloven.

Geprikkeld door de polariserende acties van minister Rita Verdonk in 2007, is ze bij Bureau Discriminatiezaken Kennemerland begonnen. In de afgelopen 10 jaar heeft ze het wij-zij denken zien groeien met alle gevolgen van dien. Ze ziet het als haar taak om de tolerantie tussen verschillende groepen mensen te vergroten. En dat begint bij een stuk begrip en compassie voor elkaar.
Hoe kunnen we in plaats van tegenover elkaar, naast elkaar gaan staan. Of je nu gelooft of niet, iedereen heeft ruimte nodig om te leven. Hoeveel ruimte geef jij een ander?

De Preek van de Leek is een nieuw initiatief van de Protestantse Gemeente in Heemstede. Wij willen midden in de samenleving staan en ons actief verbinden met onze omgeving. Hoe? Door u te ontmoeten, zichtbaar te zijn en de daad bij het Woord voegen.

Aanvang 15.30 uur, geschatte eindtijd 17.00 uur. De kerk is open vanaf 15.00 uur; entree is vrij.